Langer thuis blijven wonen door overwaarde

Door Mark van der Laan FFP CFP®
Deel dit artikel met anderen

Senioren langer thuis wonen door overwaarde

De overheid zet zich in om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Waar senioren in het verleden wat eenvoudiger naar een bejaardentehuis konden gaan is dat nu een stuk moeilijker. De term bejaardentehuis is overigens inmiddels vervangen door verpleeghuis.

Korte terugblik naar het bejaardentehuis

Bejaardentehuizen begonnen anders. Er woonden kwieke 65-plussers, die zichzelf inschreven op de wachtlijsten. Veel van deze senioren wilde in een bejaardentehuis wonen in verband met de woningnood voor gezinnen destijds in de jaren zeventig.

De bejaardentehuizen werden in de jaren negentig langzaam getransformeerd naar verzorgingstehuizen. Er woonden niet alleen meer de fitte senioren, maar ook degene met lichamelijke of psychische klachten. De klachten van ouderen veranderden. Mensen werden ouder en de thuiszorg was niet voldoende beschikbaar.

Senioren met een lichte zorgvraag wonen sinds 2015 thuis met behulp van mantelzorgers en wijkverpleegkundigen. Zolang als dat mogelijk is want wanneer de zorgbehoefte groter wordt dan zullen ze eerder naar een verpleeghuis gaan. Het is gebleken dat de meeste senioren tevreden zijn dat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Volgens de ouderenbonden wonen ze liever thuis dan in een instelling.

Senioren willen langer thuis wonen

Langer thuis wonen is dus de wens van veel senioren en dit wordt gestimuleerd door de overheid. Door zo lang mogelijk in de vertrouwde omgeving te blijven blijven mensen vaak gelukkiger en zelfstandiger. Sociale contacten zijn beter te onderhouden en de woonlasten zijn vaak lager omdat de meesten senioren al veel van de hypotheek hebben afgelost.

Extra zorg inkopen en aanpassingen thuis

Langer thuis blijven wonen op een prettige manier vraagt soms wel wat aanpassingen. Er moet bijvoorbeeld zorg worden ingekocht, maaltijden worden gebracht en iemand moet helpen bij het schoonhouden van het huis. Daarnaast zijn er thuis vaak wat aanpassingen nodig om langer thuis te kunnen blijven wonen. Misschien moet er op de benedenverdieping een extra slaapkamer of badkamer worden aangebracht, moet er een traplift worden geinstalleerd, drempels worden weggehaald enzovoort. Het kan voor veel mensen met een eigen woning waarop overwaarde zit een uitkomst zijn om de extra zorg en aanpassingen aan de woning te financieren met de overwaarde van het huis.

Overwaarde gebruiken om langer thuis te kunnen wonen

Er zijn, zoals je op deze website kunt lezen verschillende mogelijkheden om overwaarde van de eigen woning op te nemen. Je kunt overwaarde gebruiken om iedere maand extra geld over te houden voor de zorg die je in wilt kopen of je kunt een eenmalig bedrag uit laten keren voor de verbouwing  aan je huis. Laat je goed informeren over deze mogelijkheden en wat het beste bij je situatie past. Overwaarde opnemen om langer in de woning te kunnen blijven wonen is denk ik een prima uitkomst voor veel mensen. Je moet er alleen niet extra (financiele) zorgen door krijgen. Dat is ook niet nodig als je hierin goed begeleid wordt.