Welke opties heb je om overwaarde op te nemen.

Door Mark van der Laan FFP CFP®
Deel dit artikel met anderen

Vandaag ben ik voor het eerst begonnen met het schrijven van een artikel voor op deze website. Ik ben financieel adviseur en heb een eigen advieskantoor in Oirschot. Eigenlijk geef ik vooral advies over hypotheken dus laat ik me vanaf nu dan hypotheekadviseur noemen omdat dat het beste past. 

De reden dat ik met deze website ben begonnen is omdat ik zie dat er een grote groep mensen, en dan vooral senioren, een vergelijkbare situatie hebben en zoekende zijn naar de mogelijkheden. Het laat zich uiteraard al raden waar ik het dan over heb als we kijken naar de naam van deze website. Er zijn veel senioren met een eigen huis waarbij de huidige waarde van de woning hoger is dan de hypotheekschuld die ze hebben. Of het nu komt doordat de waarde van de woning gestegen is of omdat er veel op de hypotheekschuld is afgelost. Het feit blijft dat veel mensen vermogen hebben dat niet op de bankafschrift terug te vinden is, maar in “de stenen” van het huis zit.

Veel mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt zouden het goed kunnen gebruiken om deze overwaarde (gedeeltelijk) op te nemen zodat ze het pensioen aan kunnen vullen, het huis toekomstbestendig kunnen maken door te verbouwen (zodat ze zo lang mogelijk in de woning kunt blijven wonen) of misschien wel een bedrag aan de (klein)kinderen willen schenken. Welke wensen er dan ook zijn, voor veel mensen zit hun vermogen in de overwaarde van het huis en ik wil in deze blog duidelijk maken welke opties er zijn. 

In grote lijnen kunnen we zeggen dat drie mogelijkheden zijn. Dat zijn de regelingen vanuit de gemeente, via het SVn. Het opnemen van een hypotheek bij een bank of regelingen waarbij je de woning (of het grond waar de woning op staat) verkoopt en toch kunt blijven zitten omdat je huur betaald of erfpacht.

De komende tijd wil ik in deze blog dieper ingaan op de verschillende mogelijkheden en ik hoop dat jullie reacties me helpt om meer expertise voor dit vraagstuk te vergaren en anderen helpt om duidelijke informatie te krijgen over de verschillende mogelijkheden. Ik zie je reactie op deze blog dan ook graag tegemoet!